Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!


"Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνουν με το περσινό σύστημα, δήλωσε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.
Ο υπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι επειδή υφίσταται το πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών, με βάση την περσινή διαδικασία, προκειμένου να λειτουργήσει το καθημαγμένο από τη μνημονιακή επίθεση σχολικό σύστημα.
Ο κ. Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς και ότι αυτό συνδέεται με την πορεία της οικονομίας, αλλά και με τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για διορισμούς εκπαιδευτικών με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όχι για αναπληρωτές «ομήρους», όπως έπρατταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις."


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
.........Επανέρχομαι όμως στο θέμα των προσλήψεων. Θα ήθελα να σας πω, ότι η πολύχρονη ανωμαλία της αδιοριστίας, σε συνδυασμό με προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τον τρόπο πρόσληψης ενός μέρους των αναπληρωτών που δημιουργούσαν την εντύπωση αδιαφανών προσλήψεων. Η επιμονή της διοίκησης επί σειρά ετών με το 2001 που έγινε η συνταγματική αναθεώρηση να μην θέτουν υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ όπως ορίζει το σύνταγμα της προσλήψεις των εκπαιδευτικών, αλλά να τις κρατούν σε πίνακες μέχρι πρότινος επαναλαμβάνω χάρτινους και αδιαφανείς, τα τελευταία χρόνια ηλεκτρονικούς και ελέγξιμους, αλλά η επιμονή των κυβερνήσεων του πελατειακού κομματικού συστήματος να μην δημιουργούν συνθήκες αξιοκρατίας και διορισμού των παιδιών των καθηγητών στα σχολεία είναι μια επιλογή η οποία έχει διασύρει την εκπαίδευση. Είναι μια επιλογή, η οποία οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στις γνωστές αποφάσεις του εν ολομελεία και στα τμήματα. Είναι μια επιλογή που είμαστε αποφασισμένοι να τη σταματήσουμε.
Πώς σταματάει αυτή η επιλογή της κομματικής περατοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε και της ομηρίας που δημιουργήθηκε σε βάρος χιλιάδων νέων επιστημόνων, οι οποίοι πήγαν στα πιο δυσπρόσιτα μέρη, προκειμένου να έχουν έστω την μικρή ανταπόδοση ενός διορισμού και κατόπιν τους άδειασε το πελατειακό κομματικό κράτος επί τόσα χρόνια χωρίς να κάνει διορισμούς;
Κατά τη γνώμη μας, αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άδικες επιλογές. Άρα, φέτος αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας 40 30 του 2015, επειδή συνεχίζει να υπάρχει το τραγικό πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων, εμείς θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις των αναπληρωτών, που είναι αναγκαίες οι προσλήψεις αυτές για να λειτουργήσει το καθημαγμένο από την μνημονιακή επίθεση σχολικό σύστημα, με βάση την περσινή διαδικασία. Με βάση τους πίνακες που υπήρξαν και πέρυσι.


(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΗ, Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων)
Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν, να εγείρει διάφορα προβλήματα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και δεσμευόμαστε, ότι την επόμενη χρονιά 2016 - 2017, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για να υπάρξουν διορισμοί μαζικοί εκπαιδευτικών. Και αυτό έχει να κάνει και με την πορεία της οικονομίας, αλλά και ειδικότερα με τις μεγάλες πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για διορισμούς και όχι για αναπληρωτές «ομήρους», για διορισμούς με αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Είμαστε ανοικτοί στη ζήτηση, από κει και πέρα για τα ζητήματα που προκύπτουν, σχετικά με τα θέματα των διορισμών. Δεν είναι της παρούσης στιγμής, θα το κουβεντιάσουμε. Επί του παρόντος ισχύει η υπάρχουσα νομοθεσία και αυτή μας δεσμεύει, έως ότου υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.
Θα ήθελα επίσης, να σας πω και αυτό έχει μια σημασία, ότι η συζήτηση που έγινε με ευθύνη του Υπουργείου και ορθώς, αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη, για να λειτουργήσουν τα σχολεία 11 Σεπτεμβρίου και να μην υπάρχει η γνωστή διάλυση. Η συζήτηση που έγινε επί σχεδίων και που προκάλεσε και ανησυχία σε ενδιαφερόμενους καταλαβαίνουμε, προκάλεσε την αμηχανία σε άλλους, την ένοχη σιωπή άλλων και μάλιστα των υπευθύνων του πελατειακού κράτους, την ένοχη σιωπή. Αυτή η συζήτηση ήταν αναγκαία, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη και στους ενδιαφερόμενους ολόκληρη η εικόνα του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Και παίρνουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά που υπάρχει, να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό, δεν είναι να κόψουμε, είναι να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό τουλάχιστον για φέτος.
Και φέτος να προχωρήσουμε σε διαδικασίες μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, τις πρώτες διαδικασίες διορισμού που θα υπάρξουν: Αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά όσον αφορά το ζήτημα των προσλήψεων και το ζήτημα των διορισμών που είναι αναγκαίο.......
 Β.Β

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου